Interview

Trainen ohana style bij Breda CrossFit

Team SportBit bracht een bezoek aan Mickey en Ricardo. Zij zijn eigenaar van Breda CrossFit. Lees in dit artikel hoe in het eerste jaar hun community is gegroeid naar inmiddels meer dan 100 leden.

Een vliegende start

Op 9 Februari 2019 opende Breda CrossFit voor het eerst de deuren van hun 200m2 grote box. Nu 1 jaar later is deze community van inmiddels meer dan 100 leden verhuisd naar een nieuwe locatie.

Met onze software hebben wij een steentje kunnen bijdragen aan deze vliegende start. Team SportBit ging op uitnodiging langs om nader kennis te maken met de eigenaren Mickey en Ricardo. Na een enthousiast onthaal hebben we samen teruggekeken op het eerste jaar van het ondernemersduo.

Wat is de visie van Breda CrossFit? Welke doelgerichte keuzes hebben ze gemaakt en hoe heeft dit zich vervolgens geuit in hun ideale sportlocatie?

Profiel

Mickey (links) is 47 jaar en sinds vijf jaar gediplomeerd en uitvoerend CrossFit trainer (CrossFit Level 1, CrossFit Kids, CrossFit Strongman, Mobility level 1, Weightlifting, TRX en Kettlebell). Naast zijn werk als boxowner en headcoach is hij een ervaren jeugdhulpverlener. Hij heeft ervoor gekozen om beide functies met elkaar te combineren. Als agressiereductie- en weerbaarheidstrainer werkt Mickey middels sport met jongeren aan hun zelfvertrouwen, weerbaarheid, het vergroten van hun sociale vaardigheden, agressieregulatie en versterken van een positief sociaal netwerk.

Ruim 8 jaar geleden is Mickey via een vriend in aanraking gekomen met CrossFit. “Het paste meteen bij mij. Ik was namelijk nergens goed in”, zegt hij met een knipoog. “Je kunt ook zeggen dat ik een beetje goed in alles was.”

Ricardo (rechts) is 57 jaar en sinds 5 jaar beoefent hij CrossFit. Hij is, mede door zijn ervaring als ondernemer, verantwoordelijk voor o.a. de backoffice. Voorheen had Ricardo veel gezondheidsklachten. Op doktersadvies is hij meer gaan sporten. Het bleek voor de gezondheid de juiste oplossing.

“Dat was een hel! Ik ben zeker 10 kilo afgevallen”, vertelt Ricardo. Tijdens deze periode kwam hij onder de hoede van trainer Mickey. De twee hadden direct een connectie.

“Mickey weet wanneer iemand iets nodig heeft en wanneer niet. Hij is een gevoelsmens en goed in de omgang met mensen. Daarnaast is hij gewoon een uitstekende trainer. Het inspireert om naar de sportschool te komen, ook wanneer de motivatie ver te zoeken is.”

 

Een plek voor je eigen visie

Voor Mickey is de connectie met mensen heel belangrijk. Daar moet ook ruimte voor zijn. In zijn carrière merkte hij op een gegeven moment dat dat steeds beperkter werd. Door de speciale band die Ricardo en Mickey met elkaar als coach en sporter hebben opgebouwd, besloot Micky Ricardo te benaderen om samen hun visie te verwezenlijken in de vorm van Breda CrossFit:

Trainen ‘Ohana Style’. In een veilige, prettige en familiaire omgeving bewegen, leren en natuurlijk afzien. Een sportschool met aandacht voor het individu en elkaar. Het moet voelen als thuis en is bedoeld voor jong en oud. Iedereen is welkom. No one gets left behind.

 

De (1e) locatie zoeken

Ricardo heeft een drukkerij en is onderhoudsmonteur van beroep. Het plan was om in de loods waar zijn drukkerij gevestigd is, 300m2 in te richten voor een startende CrossFit Box. De gemeente gooide echter roet in het eten en gaf daar geen vergunning voor. Het bleek heel moeilijk te zijn om in Breda een vergunning te krijgen voor een sportbestemming.

Er kwam geen schot in de zaak en de trainingen die Mickey gaf onder de vlag van zijn vorige sportclub liepen ten einde. Op het moment dat Breda CrossFit enkel een droom leek te blijven, vonden de ondernemers op de valreep een locatie. Met dank aan Fit & Healthy Breda.

Ohana area

De Ohana filosofie kwam direct terug op deze eerste locatie. Ze hadden slechts 200m2 tot hun beschikking en kozen ervoor om 45m2, een kwart sportruimte, in te richten als zithoek. “Daar ligt de verbinding met de leden, waar mensen verzamelen en socializen tot de les aanvangt”, zegt Mickey.

 

“Daar ligt de verbinding met de leden, waar mensen verzamelen en socializen tot de les aanvangt”

De Ohana gedachte zien we ook terug op het whiteboard, een plek waar belangrijke info terug te vinden is voor de leden. Er staat daar prominent in beeld: “Heb je elkaar nog niet ontmoet? Geef elkaar een boks en stel jezelf voor!”

Dat lijkt simpel, maar het is heel moeilijk voor sommigen. Je hebt als je nieuw bent vaak een afwachtende houding. “Binnen onze community herkennen leden wanneer iemand nieuw is en geven ze een onbekende een warm welkom. De leden zijn de gastheren en de gastvrouwen”, aldus Mickey. “Zij zijn Breda CrossFit.”

 

Wijze ondernemerslessen

Tenslotte hebben wij gevraagd of zij nog tips hebben voor (beginnende) sportondernemers. Daar hoefde Mickey niet lang over na te denken: “Als je iets doet, doe het dan goed, of doe het niet. Maak daarin de keuze wat voor jou belangrijk is. Is een zithoek niet belangrijk? Dat is ook oké… Ga niet twijfelen, omdat een andere CrossFit Box dat wel of niet heeft, anders neem je beslissingen waar je niet achter staat.” Volgens de ondernemers moet je staan voor waar je in gelooft en moet je goed je huiswerk doen. “Begin iets niet halve bak, daar hebben leden gewoon last van. Ze zullen het nooit zeggen, omdat ze je aardig vinden. Ook de keuze welke software je gaat gebruiken wil je maar 1 keer hoeven maken”, vult Ricardo aan.

 

“Ook de keuze welke software je gaat gebruiken wil je maar 1 keer hoeven maken”

“Loopt de software voor je leden of je administratie structureel niet lekker, dan moet je weer switchen naar iets anders, met alle gevolgen van dien. Dat soort zaken moet je proberen te voorkomen.” De ondernemers hebben in het verleden mindere ervaringen gehad met verschillende softwarepakketten. Na goed vergelijken met een kritische blik, was SportBit manager voor Breda CrossFit de beste keuze. “Daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad”, bevestigden de ondernemers.

 

Vooruitblik

Als het aan Ricardo en Mickey ligt, zetten ze de huidige groei van de Breda CrossFit community voort, met als voorwaarde dat het niet ten koste moet gaan van het Ohana gevoel. De locatie waar Breda CrossFit nu gevestigd is, zal in de ogen van de ondernemers het sportpunt van Breda worden. Er is daar al heel veel sport te vinden: CrossFit, Personal Training, Bodybuilding, Zelfverdediging en er komt alleen maar meer. De sportclubs zitten allemaal dicht bij elkaar en dat kan. “Je bent niet elkaars concurrent. Je bent concullega’s. Het is maar net hoe je jezelf opstelt”, aldus Mickey.

 

Ook interessant!

Kijk ook eens naar onze andere blogs voor meer interviews en handige tips! Bijvoorbeeld:

Interview CrossFit Papendrecht
Interview RTM Lifestyle Gym Rotterdam

Wil je meer lezen over wat software voor een gym, club of studio kan betekenen? Op onze website vind je veel informatie over functies en prijzen. We gaan graag het gesprek aan met enthousiaste ondernemers die hun sportbedrijf willen professionaliseren of opstarten.

Gratis demo

Gerelateerde blogs