Tips en tricks bij het overnemen van een sportschool

Leestijd: 2 min | 25 juli, 2022

Eigen sportschool starten of overnemen?

Heb jij plannen om je eigen sportschool te beginnen? Dan kom je voor de keuze staan om het helemaal nieuw op te starten of een bestaande school te kopen. Wanneer je de keuze maakt om een sportschool over te nemen is het van belang om je goed te verdiepen in de tips en tricks van de (sportschool) overnames.

Trends

Er zijn verschillende trends om over na te denken. Een positieve trend is de groeiende focus op een gezondere levensstijl waarbij eten en bewegen centraal staan. Echter een minder fijne trend is dat er steeds meer prijsvechters in de markt komen waardoor vooral voor fitnessscholen de marge onder druk staat.

Wat ook duidelijk zichtbaar is, is dat de corona pandemie een grote rol speelt. Met als gevolg dat het aantal overnames de afgelopen twee jaar hoger is dan de jaren er voor. De grotere ketens nemen de kleinere partijen over die het door financiële problemen niet allemaal redden.

Enkele andere trends die steeds meer voet aan de grond krijgen in de sportwereld zijn:

  • Kleinschalige en gespecialiseerde Boutique scholen

Meer focus op individuele en zeker ook persoonlijke begeleiding. Denk hierbij aan kleine groepen in bij de groepslessen en geen massa. Ook zit hier een belangrijke factor van begeleiding omtrent eten bij dus een traject met een voedingscoach.

  • Online betrokkenheid en service 

Leden willen steeds betere service en begeleiding. Dit heeft niet alleen invloed op je materialen tijdens de lessen maar heeft ook op je online aanwezigheid. Bijvoorbeeld een vriendelijke website wat het inschrijven voor groepslessen snel en gemakkelijk maakt of een app om de klant vanuit zijn eigen huis betrokken te houden.

  • Duurzaamheid in de school of box

In gebruik en aanschaf van materialen zie je ook een trend ontstaan. Waar voorheen de focus lag op mooi, nieuw, modern en trendy zie je nu langzaamaan een verandering ontstaan naar duurzame materialen. Denk hierbij aan apparatuur waar de opgewekte energie direct gestoken wordt in bijvoorbeeld de verlichting van het pand of de verwarming/koeling. Win-win: Lage energiekosten voor de eigenaar en duurzame bewuste sporters!

  • Samenwerken met derde partijen

Om je als huidige sportschool eigenaar staande te houden in de concurrerende markt, is het ook van belang om je oren en ogen goed open te houden. Wanneer je je alleen focust op de sport, is de kans groter dat je een moeilijke tijd tegemoet gaat. Wat je meer en meer ziet is dat er een ware ‘gezondheidscentra’ gecreëerd moet worden met bijvoorbeeld ondersteuning van een fysiotherapeut. Ook starten steeds meer scholen met bijvoorbeeld eigen kleding, verkoop van voeding en supplementen.

Hoe bereken je dan eigenlijk de waarde van een sportschool?

Om een bedrijf te waarderen wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de formule: een factor x de bruto jaarwinst. De factor die hier genoemd wordt, wordt ook wel multiple genoemd. Een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

 

In de recreatie sector waartoe sportscholen behoren, wordt volgens de Brookz Overname Barometer op dit moment een EBITDA-multiple gehanteerd van 3,40. Dat betekent dat een fitnesscentrum/sportschool gemiddeld wordt gewaardeerd op 3,40 x EBITDA.

Met de waardering van het bedrijf start je de onderhandelingen tussen de koper en de verkoper. De uitkomst van deze onderhandelingen is de uiteindelijke verkoopprijs. De waardebepaling is dus zeker niet de verkoopprijs. Deze wordt mede beïnvloed door de volgende factoren:

    • Eventuele schaarste op de markt (vraag en aanbod)
    • De mate van onderhandelen
    • De strategische waarde van het bedrijf voor de koper

Let nog extra op deze punten

Na het overnemen zijn er vaak nog enkele zaken waar je later pas achter komt. We helpen je alvast een handje om hier wél van te voren over na te denken. Zo kun je dit alvast al bespreken met de verkopende partij.

Het personeel

Op papier kan alles geregeld zijn met de overname van het personeel, maar zijn de personeelsleden daar zelf ook enthousiast over? Zijn er mogelijke conflicten of afspraken met de huidige eigenaar waar je niets vanaf weet? Ga van te voren goed in het gesprek met het huidige personeel en leer ze alvast een beetje kennen. Zo wordt de samenwerking later ook een stuk leuker!

Het huidige ledenbestand

Check dit heel goed. Niet alleen in aantallen en de totale omzet maar ook hoeveel abonnementen er zijn en hoe lang deze al lid zijn. Dit geeft wat vorm aan de continuïteit op de korte termijn.

Kortom er zijn nog wel wat dingen die je uit kan zoeken als je een eventuele overname overweegt. Lees ook eens ons blog over het starten van een sportschool. Hier vind je verder nog tips over je marketingactiviteiten, vergunningen en meer!

Ook iets om over na te denken is je ledenadministratie software. Lees hier wat dit voor jou kan betekenen.

Gerelateerde blogs