Een eigen vereniging starten in 5 stappen
Waarom kiezen voor een vereniging?
Ga je voor de oprichting van een commerciële school met een winstoogmerk of kies je ervoor om een vereniging op te starten?
Deze keuze is afhankelijk van de vraag: Is winst maken hét doel van je sportschool?
Wanneer je ervoor kiest op een sportvereniging op te starten, dan krijg je te maken met een aantal stappen die je moet doorlopen. Deze zijn niet allemaal hetzelfde als de stappen voor het opstarten van een sportclub of sportschool. Lees je dus goed in!
-
Het schrijven van een plan
Voor je kan gaan starten met je vereniging, dien je allereerst een goed plan te maken. Dit plan moet duidelijk alle doelen van jouw vereniging aangeven. Deze doelen leg je later vast in de statuten (zie stap 4).
Let op, deze doelen zijn belangrijker dan je mogelijk vooraf bedenkt, je vereniging mag namelijk officieel geen activiteiten ontplooien die niet onder de verenigingsdoelstelling vallen.
-
Een naam kiezen
Kies een naam voor je vereniging. Klinkt logisch, maar daar komt best wat bij kijken. Zo mag de naam van jouw vereniging niet lijken op de naam van een al bestaande vereniging of van een bedrijf.
Daarnaast moet de naam natuurlijk vrij zijn om een leuke domeinnaam bij te kiezen voor de website van je vereniging. De naam checken doe je via het handelsregister en bij SIDN kun je zien welke domeinnamen beschikbaar zijn.
-
Wie leidt de vereniging
Elke vereniging dient een bestuur te hebben. Deze bestaat uit minimaal twee leden die meestal de rol van voorzitter, secretaris of penningmeester invullen. Een uitbreiding in aantal bestuursleden en verschillende functies is geen probleem.
Het bestuur wordt gekozen uit de leden van de vereniging en bepaalt het (dagelijkse) beleid van de vereniging, vaak ondersteund door commissies.
Tip! Maak je bestuur niet te groot en kies een oneven aantal bestuursleden. Dan kom je er altijd uit als je gaat stemmen.
Wat is een vereniging?
Een vereniging is een organisatie die niet als doel heeft om winst te maken. Meestal organiseert een vereniging maatschappelijke activiteiten. Zoals een sport- of buurtvereniging. Een vereniging mág wel winst maken met een onderneming. De voorwaarde is dat deze winst gebruikt voor de maatschappelijke activiteiten van de vereniging. De winst mag niet onder de leden verdeeld worden.
Bron: kvk.nl
-
Wie is er verantwoordelijk en wat moet er juridisch geregeld worden
Om alles goed te regelen dien je statuten op te stellen. Dit is een officieel document waarin je vastlegt wat de doelstelling is van je vereniging. Ook staat hier duidelijk in vermeld welke activiteiten je als vereniging aanbiedt. Wanneer je je hier niet aan houdt, dan kun je beticht worden van onbehoorlijk bestuur. Ben je bijvoorbeeld een sportvereniging met aanbod voor voetbal en wil je ineens ook hockey aan gaan bieden, dan kan dat niet zonder de statuten aan te passen. Statuten opstellen en/of wijzigingen doe je bij de notaris en zijn dus ook kosten aan verbonden.
Wanneer je niet persoonlijk aansprakelijk wilt zijn, heb je de verplichting om een oprichtingsakte op te stellen bij de notaris. Daarnaast dien je je ook in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor het oprichten van een vereniging bij een notaris ben je tussen de 400 en 1.000 euro kwijt, afhankelijk van de notaris en hoe complex de vereniging is. Bij de K.V.K. betaal je eenmalig 51,95 euro om de vereniging in te schrijven.
Is dit gebeurd dan ben jij niet meer persoonlijk aansprakelijk maar is de vereniging een officieel rechtspersoon. Ook kun je dan bijvoorbeeld een bankrekening openen.
Vergeet ook niet dat wanneer je een rechtspersoon bent, je ook ‘gewoon’ je belastingen moet organiseren. De grote vraag is of je vereniging btw moet betalen. Dit moet je navragen bij de belastingdienst. Veel verenigingen zijn namelijk vrijgesteld van de btw en hoeven die niet te betalen (mogen die ook niet aftrekken), maar dit hangt af van veel factoren.
-
Ledenadministratie
Wanneer je als vereniging start, krijg je te maken met leden. Deze leden gaan jou betalen om gebruik te maken van je diensten. Om bij te houden welk lid, wat betaald heb je een zogenoemde ledenadministratie bij te houden. Naast de ledenadministratie krijgt je ook te maken met financiële administratie waarin je bijhoudt welke facturen er wanneer betaald zijn.
Wil je hulp bij je ledenadministratie? Wij helpen je graag verder!
-
De eerste algemene ledenvergadering
Zodra je gestart bent en je eerste leden aangesloten zijn, kun je één keer in het jaar een algemene ledenvergadering plannen. Tijdens de ledenvergadering stel je het bestuur officieel aan met instemming van de leden. Daarnaast worden eventuele wijzigingen hier ook besproken en mee ingestemd.
Ook leg je de begroting voor het komend jaar vast en bepaal je het huishoudelijk reglement. In dat reglement staan allerlei aanvullingen op de statuten, alleen hoef je het reglement niet bij de notaris vast te leggen. Zo leg je in het regelement bijvoorbeeld vast wanneer er vergaderingen zijn en welke commissies zich waar mee bezighoudt.
Overige stappen
Naast deze stappen heb je natuurlijk ook te maken met de overige stappen die je kan doen bij het opstarten van een nieuwe sportonderneming. Denk hierbij aan marketing activiteiten om groei in leden te realiseren.
Lees hier over meer in onze blog: ‘Sportschool starten’.
Gerelateerde blogs
Join de SportBit Community!
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en trends voor jouw sportonderneming? Schrijf je dan nu in voor onze digitale nieuwsbrief.
Een moment geduld a.u.b.