Personal Trainer

Hoeveel verdient een personal trainer

Leestijd: 2 min | 10 oktober, 2022

Hoeveel verdient een personal trainer?

Wanneer je overweegt om je (om) te laten scholen naar personal trainer is het wel belangrijk om een goed inzicht te krijgen in de werkzaamheden en de verantwoordelijkheden die er bij komen kijken.

De sportbranche in zijn algemeenheid heeft de afgelopen jaar een enorme groei doorgemaakt. Met onderwerpen als voedsel, supplementen maar ook met de inzet van verschillende media (apps, blogs en vlogs). Daarnaast zijn ook de personal trainer diensten steeds populairder geworden en zijn deze diensten niet meer alleen voor de rijkere consumenten. Waar er in 2017 nog ruim 6000 personal trainers ingeschreven stonden bij de Kamer van Koophandel is dat in 2022 gegroeid tot 11.500 waarvan het grootste gedeelte personal training als hoofdactiviteit aanduidt.

Wat is een personal trainer?

Een personal trainer is iemand die jou helpt en ondersteunt bij het behalen van jouw doelen. Denk hierbij aan een gezonde levensstijl, maar ook fitheid en een training naar één bepaald doel. Verder kun je je als personal trainer ook richten op rehabilitatie na bijvoorbeeld ziekte of in de hoek van fysiotherapie. Het is dus NIET zo dat jij als personal trainer dit allemaal zelf moet kunnen, het is juist de bedoeling dat je je klanten op de juiste manier begeleidt en ondersteunt. Dus, kennis is key!

Wanneer je een potentieel nieuwe klant gaat begeleiden is het wel belangrijk om een goed intakegesprek te plannen om te beoordelen: is deze klant fit genoeg voor het behalen van zijn doelen?

Hierbij kan je denken aan:

  • Medische achtergrond
  • Blessuregevoeligheid
  • Is het een haalbaar doel?
  • Moeten er tussenstappen gemaakt worden of is het doel in één keer haalbaar?

Ook goed om tussentijdse evaluaties in te plannen om alles te controleren. Hoe staat het met de fitheid, gezondheid of kracht en hoe makkelijk herstelt de betreffende persoon?

 

 

Personal trainer als ZZP’er of in dienst?

Wanneer je weet welke verantwoordelijkheden er bij de functie van personal trainer behoren, dan heb je ook nog de keuze om dit voor jezelf te doen. Ga je starten als ZZP’er of is het beter om eerst aan te sluiten bij een sportschool in dienst? Lees hiervoor ook de blog: ZZP of in loondienst.

 

In dienst als personal trainer

Kort samengevat is het aan het begin van je carrière de meest logische stap om te starten bij een sportschool. Hier kun je ervaring op doen, zogenoemde ‘meters maken’ en kun je ook leren van de andere instructeurs om je heen. Ook is dit de perfecte plek om te bouwen aan jouw ’trainer-imago’. Dit houdt in hoe je jezelf gedraagt op de fitnessvloer, hoe je potentiële klanten benaderd, je vermogen om te overtuigen en iemand te inspireren om met je te trainen.
Een nadeel wat zich voor kan doen als je bij een sportschool aan de slag gaat is dat de eigenaar dan ook het beleid bepaalt. Welke trainingsmethode worden er gebruikt, hoe train je de leden maar ook welke (type) apparatuur je gebruikt. Dus kies je er voor om te starten bij een sportschool, kijk dan goed rond en kies er eentje die past bij jouw wensen en jouw visie.

 

Voordelen: ervaring; werken met verschillende type leden, soms mogelijkheid tot (interne) opleidingen, stabiel inkomen
Nadelen: gebonden aan voorwaarden, gelimiteerde vrije keuze, loon is mogelijk lager dan een (succesvolle) zzp’er, gebonden aan een contract met vaste uren.

Personal trainer als ZZP’er

Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat en je wilt je in laten huren door een sportschool, is het wel belangrijk om te kijken naar de wetgeving.

Maar hoe zit dat als een sportschool jou inhuurt? Dan is het belangrijk de schijn van loondienst te voorkomen. Vooral als het om een opdracht voor langere tijd gaat en het je enige opdrachtgever is. Jij en je opdrachtgever moeten de Belastingdienst dan laten zien wat voor arbeidsrelatie jullie hebben. Dit is geregeld in de wet DBA. Als je zeker weet dat je niet in verkapte loondienst werkt en er sprake is van opdrachtgever en opdrachtnemer, kun je dit vastleggen met een modelovereenkomst. Met zo’n overeenkomst sluit je een mogelijk dienstverband uit.

 

Als zelfstandig werkend personal trainer krijg je op verschillende momenten te maken met de Belastingdienst. De 2 belangrijkste belastingen zijn:

  • BTW (omzetbelasting)
  • Inkomstenbelasting

 

Btw

Aangifte omzetbelasting doe je meestal 1 keer per kwartaal, in de maand na afloop van dat kwartaal. Is je jaaromzet exclusief btw minder dan 20.000 euro? Dan mag je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je berekent dan geen btw, maar dan kun je je btw op kosten ook niet terugvragen. Voordeel is dat je maar een beperkte btw-administratie hoeft bij te houden en geen aangifte omzetbelasting hoeft te doen. Houd hierbij ook rekening met wie je opdrachtgevers zijn, en of zij dit ook willen. Als zij ook ondernemer zijn, kunnen zij namelijk geen btw van jouw diensten en producten aftrekken bij hun eigen aangifte.

De BTW tarieven variëren, afhankelijk van de accommodatie waar de training plaatsvindt.
21% bij jou thuis
Als je bij jou thuis training geeft aan je klant geldt een tarief van 21%, omdat jouw woning officieel geen sportaccommodatie is.

21% bij de klant thuis
Hetzelfde BTW tarief geldt wanneer je je trainingen geeft bij de klant thuis. Het huis van je klant is geen sportaccommodatie.
21% buiten in de openbare ruimte
Het bos, het park en de bebouwde kom zijn openbare ruimtes en geen sportaccommodaties dus ook hier geldt het hoogtarief.
9% buiten op een officiële outdoor accommodatie
Train je je klant op een parcours dat door de gemeente ter beschikking wordt gesteld, bijvoorbeeld een hardloop evenement waarvoor wegen voor een bepaalde periode zijn afgezet? In dit geval is de openbare ruimte een officiële sportaccommodatie, dus mag je 9% rekenen.
21% in een sportschool of andere accommodatie die jou als personal trainer inhuurt
Jij wordt ingehuurd om trainingen te geven, dus jij bent niet degene die de accommodatie ter beschikking stelt. Je rekent in dit geval dus 21% BTW.
9% in een sportschool of andere accommodatie die jij als personal trainer huurt
Als jij een ruimte huurt om je trainingen te geven, ben jij degene die de accommodatie ter beschikking stelt voor je klanten. In dit geval mag je 9% BTW rekenen.

Inkomstenbelasting

Al het geld dat je ontvangt van klanten is je omzet. Daar mag je al je kosten van aftrekken. Wat dan overblijft is je winst. Daarover betaal je inkomstenbelasting. Aangifte inkomstenbelasting doe je 1 keer per jaar. De deadline is 1 mei van het volgende kalenderjaar.

Wouters raadt ondernemers aan na te denken over het uitbesteden van de boekhouding en fiscale zaken. “Het kost je geld, maar dan kun je wel meer tijd besteden aan dat waarom je uiteindelijk ondernemer bent geworden.” Een specialist is op de hoogte van de fiscale ‘trucjes’ en regelingen die jij niet kent. Hierdoor kun je geld besparen, waardoor je de kosten voor de specialist vaak terugverdient.

Dan nu de vraag der vragen, wat kun je verdienen?

Een Personal Trainer in loondienst in Nederland verdient gemiddeld € 2.350 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.000 (laag) tot € 2.705 (hoog).

Het gemiddelde uurtarief van ZPP trainers is tussen de € 40,- en € 70,- per sessie (meestal van 1 uur lang).

 

Als ZZP’er is ”the sky the limit” qua salaris. In dit geval zijn jouw verdiensten grotendeels afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het aantal uur dat je per maand training geeft. Met andere woorden: hoe vol is je agenda? Marketing kan hier een belangrijke rol in spelen.
  • Jouw uurloon. Beschik jij over bepaalde specialisaties? Dan kan je vaak ook een hoger uurloon vragen. Ook hier is ervaring een belangrijke factor.

Stel: jouw tarief als personal trainer is €50,- per uur. Per maand besteed je effectief 100 uur aan het trainen van klanten (25 uur per week). Per maand zijn je bruto verdiensten dan €5.000. Hier tegenover staan echter ook bepaalde kosten en administratieve verplichtingen zoals hierboven vermeld. Toch zal je waarschijnlijk netto meer verdienen dan in loondienst.

 

De keuze is aan jou!

Gerelateerde blogs