Het inrichten van je sportschool

Leestijd: 2 min | 31 januari, 2023

Jouw sportschool

Je hebt besloten om een eigen sportonderneming te starten, tof! Wanneer je hier mee start, zijn er natuurlijk verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er veel beslissingen en afwegingen die om de hoek komen kijken. Deze leggen we je  uit in een eerdere blog: Eigen sportonderneming starten.

De inrichting

De inrichting van jouw sportschool is een belangrijk onderdeel. Je wilt natuurlijk dat je leden zich thuis kunnen voelen in een veilige omgeving. Om de juiste keuzes te maken qua inrichting zijn er enkele vragen die je jezelf kan stellen.

  • Wat is mijn doelgroep, welke type sporters wil ik in mijn sportschool?
  • Wat vinden deze mensen fijn qua lesaanbod, ga je groepslessen aanbieden of is het vooral ‘open gym’?
  • En dan ook nog een goede; wat wil je uitstralen?

 

Wanneer je een duidelijk antwoord voor je zelf hebt op deze vragen, kan je een duidelijk beeld schetsen van de uitstraling van jouw sportschool. Dan is het belangrijk om te kijken naar de locatie van jouw sportschool. Hoeveel vierkante meter heb je beschikbaar? Wil je gebruik maken van meerdere kleine ruimtes of kies je ervoor om één grote ruimte te creëren.

Heb je deze onderdelen goed in beeld? Dan is het goed om voor je zelf een soort schets te maken. Waar wil je wat in de ruimte plaatsen? Verzamel voorbeelden van ruimtes die je wilt creëren in jouw sportschool. Zo kan je het voor jezelf visualiseren en wordt het realiseren uiteindelijke een stukje makkelijker!

Het gevoel

Wat voor gevoel wil je jouw leden geven? Wat voor muziek wil je draaien en is dit mogelijk met de isolatie qua geluid? Daarnaast is het licht ook belangrijk in de ruimte. Pas je deze aan, aan het tijdstip? Bijvoorbeeld wat zachter in de ochtend/avond en wat feller in de middag? En wat wordt de afwerking van de vloeren en muren?

Al deze aspecten moet je invullen aan de hand van je doelgroep. Wanneer jou doelgroep vooral gefocust is op ouderen, is het belangrijk dat de muziek niet te hard staat. Maar wanneer je voor een jonge doelgroep gaat, kan de muziek tijdens het sporten niet hard genoeg!

Zorg er daarom voor dat je jouw doelgroep goed in beeld hebt, voordat je deze keuzes gaat maken.

 

Voordelen van de juiste inrichting voor jouw sportschool

De inrichting van jouw sportschool is zeer bepalend voor de uitstraling en zeker ook een belangrijk aspect van je bedrijfsvoering.  Een juiste inrichting draagt bij aan:

  • Het behalen van de trainingsdoelen van jouw leden
  • Door goede signing op zowel de vloer als de wanden is er duidelijk onderscheid in area’s of een duidelijke looproute
  • Het optimaal benutten van je ruimte
  • De uitstraling die jij voor ogen hebt voor jouw bedrijf

De uitstraling die je wilt voor jouw sportschool

Dat laatste punt is steeds meer van belang. Wanneer we ons buitenshuis begeven, zijn we steeds meer op zoek naar een beleving voor onszelf. Een omgeving waar je je fijn en prettig voelt, en in het geval van een sportschool, ook gemotiveerd wordt. Een rauwe industriële uitstraling zal ander publiek aantrekken dan een luxueuze wellness-sfeer.

Heb je de kleurstelling en aankleding passend bij je concept, dan is het natuurlijk belangrijk om de juiste materialen aan te schaffen. Hier heb je verschillende mogelijkheden zoals huren, leasen of kopen. En als je wilt aanschaffen kun je nog kijken voor eventuele tweedehands spullen of volledig nieuw.

Gerelateerde blogs