Interview

RTM Lifestyle Gym: Van trainer naar ondernemer.

Leestijd: 2 min | 2 februari, 2022

RTM Lifestyle Gym Rotterdam

Als CrossFit georiënteerde sportschool is RTM de grootste van Rotterdam in haar branche. Maar deze onderneming heeft een bredere focus.

Het is niet alleen CrossFit wat de klok slaat in deze gym. De leden van RTM kunnen hier namelijk ook terecht voor conditietraining, Olympisch gewichtheffen, Yoga en mindset-seminars. Het is een complete lifestyle gym waar je lichaam én geest kan trainen om iedere dag maximaal te presteren.

 

 

Profiel

Boyan van der Elst is de oprichter van RTM. In 2014 besluit hij vanuit zijn passie een eigen bedrijf te starten. Een aantal jaar daarvoor ontdekt hij CrossFit door de film 300. “Die acteurs waren ripped. Het bleek dat ze bij Gym Jones trainden waar ze aan CrossFit deden”.

“Zo’n lijf wilde ik ook”

“Zo’n lijf wilde ik ook. Daarop besloot ik bij CrossFit Amsterdam kennis te maken met de sport. En ik was er meteen verliefd op. Met name het warme familiegevoel tijdens en buiten de trainingen. Zo van: ‘leave your ego out the door.’ Dat beviel me wel. Daarnaast is de sport ook heel divers met onderdelen als weightlifting, endurance, gymnastics. Door die afwisseling verveel je je niet snel”, steekt Boyan enthousiast van wal.

“Ik zag mezelf niet als trainer in de sportschool werken”

Al snel besluit hij om als trainer aan de slag te gaan. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen. Eerder volgde Boyan namelijk de sportopleiding CIOS. Na zijn afstuderen belandde hij echter in de luchtvrachtbranche om vervolgens zijn roeping binnen de sportwereld terug te vinden. “Al van kinds af aan kan ik moeilijk stil zitten. Sport is eigenlijk altijd hét ding geweest waar ik mijn ei in kwijt kan. Maar toen ik geslaagd was voor het CIOS zag ik mezelf niet als trainer in de sportschool werken. Dat veranderde toen ik CrossFit ontdekte.”

 

Van trainer naar ondernemer

Na een paar jaar als trainer gewerkt te hebben wilde Boyan een eigen CrossFit box openen. Die droom werd in 2014 werkelijkheid met RTM. Hij kan zich de opstartfase nog goed herinneren: “We wilden eerst voor de naam ‘CrossFit Rotterdam’ gaan, maar dat mocht niet. Al waren we wel de eerste officiële CrossFit affiliate in de stad. Uiteindelijk werd het dus RTM, vernoemd naar de luchthavencode van Rotterdam. Die link was snel gelegd vanwege mijn achtergrond in de luchtvracht. Na een jaar was onze box zo booming voor de lokale leden dat we zijn gegroeid naar ons huidige pand; een voormalig politiebureau op de Brugwachter.”

“Een goede boekhouder. dat scheelt veel hoofdpijn”

Ook op organisatorisch vlak kan Boyan zich nog veel herinneren van de beginperiode: “In eerste instantie was ik vooral trainer en nog niet echt een ondernemer. Ik kreeg te maken met allerlei zaken, zoals administratie en inschrijfsystemen. Het was toen nog allemaal houtje-touwtje. Stap voor stap leerde ik steeds meer. Naast mijn taken als coach droeg ik natuurlijk ook verantwoordelijkheid als business owner. Dat was even wennen. Ik moest mezelf bezighouden met zaken waar ik nog geen kaas van had gegeten. Aan startende ondernemers zou ik daarom altijd de tip geven om in ieder geval op zoek te gaan naar een goede boekhouder. Dat scheelt veel hoofdpijn. In het begin is het beter om meteen iets meer geld te investeren in vakmensen die het meteen goed aanpakken. Daar behaal je veel winst mee.”

“Een sterk inschrijfsysteem is essentieel”

Naast de financiële kant benadrukt Boyan ook het belang van een goede administratie. “Een sterk inschrijfsysteem met alle benodigdheden is essentieel. Vooral als je nog zoekende bent in de aanpak van je bedrijf. Kijk in eerste instantie goed om je heen. Er zijn zoveel verschillende systemen die aansluiten bij bepaalde type sportscholen. Je kunt je voordeel eruit halen door dat goed te onderzoeken. Het wiel is al vele malen uitgevonden, dus kijk vooral wat het beste aansluit bij jouw wensen.”

Input van leden en coaches

Na verloop van tijd kreeg Boyan de verschillende facetten van het ondernemen steeds beter onder de knie. Het personeelsbeleid was er daar één van. “Dat was op het begin allemaal nieuw en moeilijk. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en zitten we hier in een mooi pand met verschillende ruimtes, uiteenlopende coaches die allemaal gedreven zijn en dezelfde motivatie hebben als ikzelf. We streven gezamenlijk naar hetzelfde doel: voor iedereen kwaliteitstraining toegankelijk maken.”

“We hebben teammeetings met elkaar”

Inmiddels werkt RTM met een aantal ZZP’ers. Die dragen ook hun steentje bij tijdens de werkprocessen en evenementen. “We hebben teammeetings met elkaar. Onze ZZP’ers zijn heel erg verbonden met de community en de community events. Ze denken onder andere mee over bepaalde thema’s rondom events en helpen bij de voorbereidingen van zo’n dag. Dit organiseren we niet alleen voor onze leden, maar ook zeker voor de coaches.” Het streven is om uiteindelijk wel een aantal medewerkers in dienst te nemen om iets meer vastigheid en continuïteit te creëren.

“Alle betrokkenen hebben een warm gevoel bij RTM”

De eigen inbreng van coaches wordt erg gestimuleerd. “Javier, voorheen alleen coach, neemt nu ook de programmering voor zijn rekening en is inmiddels doorgegroeid naar hoofdcoach. Hij weet welke materialen we hier hebben, kent het niveau van de leden en weet dus precies wat we kunnen aanbieden. Het meest bijzondere voorbeeld is toch wel Kamilia. Zij is al heel lang lid van RTM, maar is inmiddels ook gestart als ons eigen ‘huiskapster’. Onze leden kunnen voor of na hun lessen bij haar terecht voor een knipbeurt. Op zo’n manier creëren we een hechte community. Alle betrokkenen hebben een warm gevoel bij RTM.”

 

Lifestyle gym

Bij RTM speelt de term ‘Lifestyle Gym’ een centrale rol. Hoewel de benaming niet erg bekend is vat het wel krachtig samen waar RTM voor staat. Maar hoe kwamen ze eigenlijk op deze term? Boyan: “CrossFit dekt de lading gewoon niet meer. Mensen kunnen hier allerlei dingen doen. Wij faciliteren een gezonde levensstijl en vandaar RTM. Lifestyle Gym was eigenlijk helemaal niet geclaimd als term. Mensen raken geïnteresseerd, omdat ze niet precies weten wat het inhoudt en tegelijkertijd wekt het ook een bepaald gevoel op. Het is simpelweg een concept waar alles zich onder één dak bevindt. Van voedingsexperts tot een kapster. En van een winkel tot sport- en fysiofaciliteiten. Bij ons vind je van alles rondom lifestyle.”

 

De missie en toekomst van RTM

Met het oog op de toekomst wil RTM verder uitbreiden als lifestyle centrum. “Wij willen zoveel mogelijk mensen op een gezonde en leuke manier kennis laten maken met een gezonde levensstijl. Dat richt zich op voeding, beweging, maar ook het geestelijke aspect. Yoga en meditatie gaan dus ook een grotere rol spelen binnen ons aanbod. En zo zijn er nog een aantal andere faciliteiten waarmee we willen uitbreiden. Zo lang het maar te maken heeft met een gezonde levensstijl. Uiteindelijk is het doel om de wereld te veroveren. Een soort world domination”, lacht Boyan.

“Het doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren”

Weliswaar wat grappend vertelt hij over wereldoverheersing, maar de ambitie komt voort uit een serieuze en idealistische overtuiging. “Het doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren door coaches in te zetten die dezelfde boodschap als ik naar buiten brengen. Zelf merk ik hoeveel energie ik krijg van het sporten. Niet alleen in de gym. Juist ook daarbuiten. De invloed van een gezond lichaam en een gezonde geest op ons dagelijks functioneren is onwijs groot. Sinds ik dat besef is mijn hele leven veranderd. Het ondernemen gaat me beter af, ik ben relaxter in alle omstandigheden. De kwaliteit van leven is gegroeid. En juist dát vinden we bij RTM het allerbelangrijkste. Vanuit die overtuiging willen wij de wereld verder helpen.

Ook interessant!

Kijk ook eens naar onze andere blogs voor meer interviews en handige tips! Bijvoorbeeld:

Interview CrossFit Papendrecht
Interview RTM Lifestyle Gym Rotterdam

Wil je meer lezen over wat software voor een gym, club of studio kan betekenen? Op onze website vind je veel informatie over functies en prijzen. We gaan graag het gesprek aan met enthousiaste ondernemers die hun sportbedrijf willen professionaliseren of opstarten.

Gratis demo

Gerelateerde blogs