Interview met Ferry van de Wal: wereldkampioen Kettlebellsport

Leestijd: 3 min | 20 maart, 2023

Ferry van de Wal woont samen met zijn gezin in Kedichem. Hij stapte van jaren ervaring in de CrossFit-wereld over naar zijn passie Kettlebellsport. ‘’Belangrijk is dat je passie moet hebben voor hetgeen wat je doet. Altijd voor de volle 100% gaan. Niet alleen in sport maar het moet ook leuk zijn om naar je werk te gaan zodat het niet voelt als werk.”

Profiel

Hallo, ik ben Ferry van de Wal, woon momenteel in Kedichem en heb 5 kinderen. Ik ben 44 jaar, wat voor sporten op hoog niveau al een redelijke leeftijd is. Ik ben als docent Lichamelijke Opvoeding opgeleid en op dit moment werkzaam als leidinggevende op de Academie voor Orde en Veiligheid (Koning Willem I college), hier heb ik met name te maken met Defensie, Politie en Beveiliging. Voorheen heb ik ruim 12 jaar op de Sportacademie gewerkt.

Op dit moment doe ik aan Kettlebellsport, maar van origine ben ik eigenlijk een voetballer. In verband met een chronische blessure aan mijn enkels kon ik daar niet verder mee gaan. Daarna heb ik er voor gekozen om voetbaltrainer te worden en ben ik in de wereld van CrossFit gerold. Na een tijdje ben ik zelf een CrossFit box gestart in Culemborg en later CrossFit  Duketown met wat vrienden/collega’s. Uiteindelijk ben ik belandt in de wereld van Kettlebellsport!

SportBit manager

Mijn eerste kennismaking met SportBit manager is al heel lang geleden. Het is ooit ontstaan op de Lowlands Throwdown. Als box-eigenaar kwam ik in gesprek met Dave, die net bezig was met de ontwikkeling van toen nog een ‘gewoon’ inschrijfsysteem. Zo zijn we gaan kijken wat we voor elkaar konden betekenen. Wij waren een soort van pilot met (toen nog) CrossBit manager. Wij zijn feedback gaan geven over verbeteringen en mogelijkheden om uit te breiden. Eigenlijk hebben we altijd contact gehouden en altijd geholpen met het geven van feedback voor verdere ontwikkelingen.

CrossFit

Wat betreft mijn eigen sportontwikkeling. Ik ben ooit begonnen met CrossFit omdat het voetballen niet meer ging, elke keer weer operaties aan mijn enkels. In die tijd was ik net bij de Sportacademie gaan werken en een collega daar deed CrossFit. Dat was voor mij een aantrekkelijke sport door het stukje competitie en fitness. Ik ben toen wat work-outs gaan doen en soort van ‘verslaafd’ geraakt. Al vrij snel heb ik mijn Level 1 en 2 gehaald om ook les te kunnen geven en met wat ondernemersbloed mijn eigen CrossFit box gestart.

Na wat rondgekeken te hebben voor locaties, kwam ik uit bij een Sportcentrum in Culemborg waar ik een ruimte huurde van 100m2. Vanuit die plek zijn we langzaam gaan groeien en uiteindelijk verhuisd naar een nieuwe grotere locatie.

Achteraf gezien had ik misschien de CrossFit box moeten houden maar ik heb geen spijt van de keuzes die ik gemaakt heb. Ik ben noodgedwongen gestopt met Culemborg. Ik heb ooit iemand laten inkopen, maar na een tijd was die klik er niet meer. Ik had hem achteraf gewoon in dienst moeten nemen.  Hij wilde er uiteindelijk niet uit, dus toen ben ik vertrokken. Een vervelende situatie waar ik veel van geleerd heb.

Waarom dan wel CrossFit Duketown met die andere mannen? Dit waren andere personen. Collega’s/vrienden van de Sportacademie, dus ik wist met wie ik in zee ging. Ook was het niet mijn doel om hier volledige salaris uit halen, het was echt voor ‘erbij’. Allemaal dezelfde instelling. Vooral mijn ervaring bij CrossFit Culemborg was hierin erg waardevol.

Kettlebellsport

Ik ben in die periode verhuisd en gaan verbouwen en dat heeft een jaar geduurd. Dit kon ik niet combineren en ik wilde tijd en energie stoppen in de verbouwing. Daardoor ben ik er een jaar uitgestapt en ben het in dat jaar niet gaan missen. In ieder geval niet de verplichtingen die er bij komen kijken. Die voelde ik wel als box-eigenaar, het gevoel dat ik overal aanwezig moest zijn. Het stukje zichtbaarheid wat niet meer nodig was, dat was heel erg fijn. Zodoende ben ik gestopt. Ik vind het nog wel heel leuk en mooi om bij die mannen binnen te lopen. Op dit moment organiseer ik er nog steeds regelmatig een wedstrijd en geniet ik ervan wat ze uiteindelijk neergezet hebben.

Ik ben eigenlijk met toeval de Kettlebellsport ingerold. CrossFit vergde heel veel tijd, wel 14 uur per week. Vaak trainen in de ochtend en dan ook nog in de middag/avond. Als je wilt blijven presteren moet je gevarieerd trainen en dat kost tijd. Ik ben van mijzelf competitief ingesteld dus wil altijd winnen en dat kost dus veel tijd. Die tijd kon ik met het gezin niet meer opbrengen.

Wat past dan wel? Ik ben er achter gekomen dat de Kettelbellsport bestond en dit is maar één onderdeel van CrossFit. Eigenlijk een specialisme. Het is ook een wedstrijdsport en heeft dus ook competitie wat ik heel fijn vind.

Ik kon mij hiervoor gaan specialiseren en veel trainen, maar kon het wel terugbrengen naar 6 tot 7 uur per week. En een groot voordeel, het kan heel makkelijk thuis. De materialen zijn in aanschaf niet zo veel en niet zo extreem kostbaar.

 

Het doel

Ferry wil graag in samenwerking met SportBit manager de Kettlebellsport in Nederland groter en bekender maken. Wil jij meer weten over deze sport of zou je het leuk vinden om in contact te komen met Ferry?

Kettlebellsport bondContact Ferry

De toekomst van Kettlebellsport

Het is in Nederland nog een kleine sport en niet te vergelijken met bijv. Rusland, waar het sport nr.1 is.  Op een gegeven moment haalde ik een wereldtitel. In Nederland moet je dan blij zijn dat je in een dorpskrantje gemeld wordt. Maar ik was in Frankrijk en daar word je geïnterviewd door wat hier in Nederland bijv. de NOS is. Dat is heel anders dan hier. Daar haal je een titel en dan is daar aandacht voor. Hier in Nederland kom je aan en staat niemand op je te wachten, wat ik overigens niet erg vind. Het is puur voor mijzelf. Ik geniet van mijn eigen progressie.

Sinds kort ben ik aangesloten bij de bond, bij het bestuur om eens te gaan kijken hoe we dit nu groter kunnen maken in Nederland. Toen ik begon met CrossFit was ik ook één van de eerste 10 boxen (CF Culemborg) en was toen ook nog niet zo breed bekend. Het punt is alleen, CrossFit is heel commercieel en heel slim ingestoken en dat is met Kettlebellsport niet. In Nederland ga je dat nu niet voor elkaar en krijgen en al helemaal niet met de Russische achtergrond/oorsprong. Als je het hebt over doping, oorlog, wie gaat dat nu actief promoten. Zo is bijvoorbeeld het toevoegen aan de Olympische spelen niet haalbaar, omdat de amusementswaarde toe laag is maar ook door Russische inbreng.

Maar het doel van de Kettlebell Bond (KSBN), en dus die van mij, is wel om de sport bekender te maken. Zo geef ik her en der een workshops bij bijvoorbeeld CrossFit boxen en dat wordt enthousiast ontvangen. Punt is alleen dat het eenmalig is en daarna kun je niet echt doorpakken. Je gaat weg en er is niemand die dat verder overneemt. Jammer. Het is een mooie extra aanvulling!

Momenteel zijn er weinig trainer/coaches in Nederland om dat op te pakken of die dat willen oppakken in hun sportschool of CrossFit box. Meer het bekender maken van de sport is stap 1 en daar zijn wij met onze samenwerking een onderdeel van. 

Tips voor startende ondernemers

Denk goed na wanneer je start of je dit alleen doet of met een partner. Het samen starten kan wel, alleen dan moet je elkaar wel heel duidelijk aanvullen. Wanneer je met meer wilt starten moet je complementair zijn. Mag wel botsen over bepaalde onderwerpen maar onder aan de streep moet het wel klikken.

‘’Wat nog belangrijk is dat je passie moet hebben voor hetgeen wat je doet. Altijd voor de volle 100% gaan. Het moet leuk zijn om naar je werk te gaan zodat het niet voelt als werk.’’

Een ander belangrijk punt is het gebruiken van je eigen sterke punten en mensen om je heen verzamelen die jou versterken en aanvullen. Zaken waar je minder goed in bent moet je hulp voor inschakelen. Het SportBit Manager systeem is daar een voorbeeld van.

Gerelateerde blogs