Een optimaal lesaanbod vergroot de kans op tevreden leden

Leestijd: 2 min | 13 februari, 2023

Als eigenaar van een sportschool, yoga studio of CrossFit box is het lesaanbod één van de belangrijkste pijlers om op te bouwen. De eerste stap naar een succesvolle gym, zijn blije en tevreden leden. Maar hoe zorg je hier nou eigenlijk voor? Het antwoord is passend; een lesaanbod wat aansluit bij de wensen van jouw leden!

Wie is je doelgroep?

Om dit te organiseren moet je eerst duidelijk hebben wie je doelgroep is. Richt jij je op senioren, moeders, studenten of werkende? Deze hebben allemaal een andere behoefte qua lesaanbod en tijden. Moeders met (jonge) kinderen zitten aan haal- brengtijden van school vast en willen graag direct er voor of na sporten. De mensen die fulltime op kantoor werken willen graag in de ochtend vroeg of juist direct na het werk. Dus op welke doelgroep ga jij je focussen?

De grootte van de lessen moeten ook aansluiten bij je doelgroep. Geef je lessen aan grote groepen of focus jij je liever op persoonlijke begeleiding met kleine groepjes? Studenten vinden het bijvoorbeeld minder erg om volle lessen bij te wonen (mits de prijs dan ook interessant is). Toch is het over het algemeen wel belangrijk dat er voldoende bewegingsvrijheid is.

Ga je werken met proeflessen?

Een andere overweging is om na te denken over proeflessers in je normale lesaanbod. Dit kan soms leiden tot vertraging bij andere groepsdeelnemers en wat als dit niet fijn ervaren wordt? In dat geval kan je er ook voor kiezen om aparte lessen aan te bieden voor proeflessers.

Het hangt er dus vanaf wat de wensen zijn van jouw leden. Ook dit is niet in alle gevallen goed in te schatten, belangrijk dus dat je in gesprek gaat met je huidige leden. Wat vinden ze fijn en hoe zou je dat kunnen implementeren in je huidige lesaanbod? Denk hierbij aan een korte vragenlijst wanneer ze zich inschrijven als nieuw lid of wanneer je leden al enige tijd lid zijn. Om tussendoor contact te houden met je leden, voorkom je ook nog eens een hoop uitschrijvingen door in contact te blijven!

Het juiste lesaanbod voor jouw sportschool

Het hebben van de juiste instructeurs en trainers is essentieel voor het bieden van een passend lesaanbod. Om deze in te huren, of daadwerkelijk aan te nemen, moet je kijken naar je financiële overzicht en het budget waar je over kan beschikken. Daarin heb je de volgende keuzes:

  • Instructeurs en trainers in dienst nemen
  • Gebruik maken van externe instructeurs en trainers (ZZP)

Wanneer je met externe trainers gaat werken kunnen zij ook nieuwe leden meebrengen of aanbrengen. De keuze daarin ligt compleet bij je eigen wensen en (financiële) kunnen.

Is je lesrooster helemaal klaar voor de aankomende periode? Publiceer deze dan gelijk ook op je website en in je eigen app zodat alle leden zich voor de juiste (passende) lessen kunnen inschrijven. Maak je gebruik van verschillende socialmedia kanalen? Vermeld daar dan ook dat al je leden zich weer in kunnen schrijven voor de nieuwe lessen.

Is je lesrooster helemaal compleet?

Heb je alles geregeld? Top, maar vergeet niet dat we in een sterk veranderende wereld leven. Iets wat nu past kan over enkele weken al weer anders zijn. Blijf dus continu kijken naar je lesaanbod, je bezetting en je trainers om tot de beste mix te komen.

Met de software van SportBit manager, helpen we je bij het inzichtelijk krijgen van deze informatie. En onthoudt: Je kunt nooit iedereen100% tevreden stellen in jouw sportschool. Maar het is wel heel belangrijk om je lesaanbod zo goed mogelijk af te stemmen.

Gerelateerde blogs