Een sportschool (over) kopen. Hoe werkt dat?

Leestijd: 2 min | 16 december, 2022

Welke overwegingen moet je maken

Misschien heb jij al een sportschool en wil je deze graag uitbreiden of sta je op het punt om jouw allereerste sportschool te gaan starten. Al met al een spannende beslissing. Belangrijk om je hiervoor goed voor te bereiden, zodat je de juiste keuzes maakt voor het succes van jouw sportschool.

Wanneer je een eigen sportschool wilt gaan starten, is het goed om met de volgende vragen te beginnen:

Type sportschool

Ga je starten als Personal Trainer of wil je aan de slag met een CrossFitbox. Of ben je een Vechtsporter en wil je in die richting je bedrijf starten? Belangrijk om dit voor jezelf goed op papier te zetten, zodat je het ook duidelijk naar je klanten kunt communiceren.

Wie is je doelgroep

Wat wordt je doelgroep waar je op gaat focussen. Jongeren, studenten, kinderen of juist senioren? Allemaal hebben zij een andere aanpak nodig en vooral belangrijk; een marketing strategie die past bij de gekozen doelgroep.

Locatie

Welke locatie past het beste bij jouw sportschool? Bekijk daarbij goed hoe je doelgroep op de door jouw gewenste locatie kan komen. Is deze locatie makkelijk bereikbaar?

Concurrentie

Hoe staat het met de concurrentie in de omgeving? Heb ik kenmerken die anders zijn dan mij directe (sportieve) buren.

Meer over  het starten van je eigen sportschool

 

 

Zelf beginnen of overkopen?

Heb je de bovenstaande vragen goed voor ogen? Dan gaan we door naar de volgende stap! Want wil je je sportschool helemaal zelfstandig opstarten of ben je van plan om een bestaande sportschool te kopen?

Voordelen van het kopen van een bestaande sportschool:

  • Locatie heeft een bestemming van sport locatie. Dat wil zeggen dat je hier geen vergunningen meer voor aan hoeft te vragen. (check dit wel nog even bij de gemeente)
  • Materialen zijn eventueel al aanwezig. Afhankelijk of dit een onderdeel van de koop is.
  • Eventueel kun je afspraken maken over het overnemen van de leden.

Personeel overnemen

Een ander punt van aandacht is: heeft de sportschool die je wilt gaan kopen personeel in dienst? Zo ja, is er een mogelijkheid om deze over te nemen na de koop van de sportschool? Zorg dat je vooraf goed kennismaakt met de huidige medewerkers om in te schatten of deze ook passen bij jouw nieuwe visie en aangepaste wensen.

 

 

Wat is een goede prijs voor een sportschool?

Er zijn een heleboel verschillende manieren om een bedrijf op waarde te schatten. Ga je dit zoeken op het internet, dan vind je een hoop mogelijkheden. Misschien een idee om hier een adviseur bij te zoeken die je een goed gevoel geeft én die de lokale situatie goed in beeld kan brengen.

Grofweg kun je voor de waardering het volgende aanhouden. “Een factor x de bruto jaarwinst”. Deze factor wordt ook wel multiple genoemd en een andere aanduiding voor bruto jaarwinst is EBITDA (Earnings Before Interest Taxes Depreciation and Amortisation).

Sportscholen vallen onder de horeca, toerisme en recreatie sector. Hier wordt momenteel de multiple van 3,40 voor gehanteerd. Echter voor de gehele MKB sector wordt een multiple van 4,85 gehanteerd. Wanneer de waardering (grofweg) is vastgesteld heb je stap 1 doorlopen. Dit geldt als startpunt voor de onderhandelingen tussen de verkoper en jij als koper. De uitkomst van die onderhandelingen is uiteindelijk de verkoopprijs.

De prijs wordt dus ook mede bepaald door schaarste op de markt, de juiste onderhandelingen en de mogelijke synergiën die er ontstaan voor de kopende partij.

Vandaar het advies. Zoek een lokale expert die je verder op pad kan helpen.

Gerelateerde blogs