Start je eigen sportschool met de hulp van SportBit manager

Leestijd: 1 min | 28 augustus, 2023

Een droom die uitkomt

Jij als sportliefhebber hebt de beslissing genomen dat je in de toekomst graag je eigen sportschool, yogastudio of andere vorm van sportvereniging zou willen starten. Een droom die uitkomt. Maar weet je wel waar je allemaal aan moet denken en wat je dient te regelen? Er komt meer bij kijken dan alleen de juiste apparaten en een goede locatie. Natuurlijk zijn deze ook heel belangrijk, maar er is meer.

 

SportBit helpt je verder

Ontdek alle voordelen van SportBit manager

Externe invloeden

De afgelopen jaren zijn er flink wat externe invloeden geweest die je keuze om wel of niet te starten sterk kunnen beïnvloeden. Zo is er door de COVID pandemie echt wel wat gebeurd op de markt, veel sportondernemingen kwamen in moeilijke tijden en enkele hebben helaas ook de deuren moeten sluiten. Het positieve is wel dat er ook weer nieuwe innovatieve ontwikkelingen zijn met thuis sporten en meer aandacht voor welzijn en bewust leven.

Daarnaast hebben de huidige ontwikkelingen in de gasprijzen ook een negatieve invloed op je keuze. Kijk dus goed naar je locatie en wat de energiekosten zijn in de zomer en in de winter.

 

Waarom je eigen sportonderneming?

Zoals we je eerder verteld hebben, is het goed om een overzichtelijk onderzoek te maken voordat je de plannen voor je eigen sportschool start. Ook is het daarbij belangrijk dat je goed bij jezelf nagaat waarom je je eigen sportonderneming wilt starten. Zijn jouw beweegredenen wel de juiste?

Wanneer je makkelijk en snel geld wilt verdienen, kom je bedrogen uit. Bij het opstarten van een sportschool moet je namelijk in de beginfase vooral investeren in de locatie en je materialen. Ook start je niet direct met 110 leden maar moet je dit stap voor stap op gaan bouwen. Je leden zullen zich niet ook serieus genomen voelen wanneer jouw doelstelling alleen maar geld verdienen is.  Kortom, denk goed na over de reden dat je zelf wilt starten.

 

 

Wil jij helemaal zeker weten dat jij en jouw sportschool er helemaal klaar voor zijn?

Download dan nu geheel gratis onze checklist voor het starten van je eigen sportschool.

DOWNLOAD DE GRATIS CHECKLIST

 

Zelf een sportschool starten of starten met een franchise onderneming?

Het starten van een franchise of het openen van een eigen sportschool heeft beide voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

Eigen sportschool

Flexibiliteit
Het runnen van een eigen sportschool geeft je de vrijheid om je eigen beslissingen te nemen en je bedrijf op jouw manier te leiden.
Je hebt de mogelijkheid om je eigen merk op te bouwen en aan te passen aan de behoeften van je lokale markt.

Volledige winst
In plaats van franchisefees te betalen, behoud je alle winsten voor jezelf. Je hebt de mogelijkheid om je inkomsten te maximaliseren en de financiële voordelen rechtstreeks te ervaren.

Creatieve controle
Als eigenaar van een sportschool kun je je eigen visie en concept implementeren zonder beperkingen van een franchisegever.

 

Franchise

Merkbekendheid
Het starten van een franchise betekent dat je kunt profiteren van de merkbekendheid en reputatie van het franchisebedrijf. Dit kan helpen om sneller klanten aan te trekken.

Ondersteuning
Franchisegevers bieden vaak uitgebreide ondersteuning, zoals training, operationele richtlijnen, marketingmateriaal en inkoopvoordelen. Dit kan voordelig zijn, vooral als je weinig ervaring hebt met het runnen van een sportschool.

Bewezen bedrijfsmodel
Een franchise is gebaseerd op een bewezen bedrijfsmodel, wat de kans op succes kan vergroten. Het bedrijf heeft waarschijnlijk al efficiënte processen en systemen ontwikkeld die je kunt volgen.

Stappenplan van het starten van je eigen sportonderneming

 1. Locatie
  Start met het zoeken van de juiste locatie gecombineerd aan de wet- en regelgeving. In heel veel gemeentes heb je een vergunning nodig om ergens als sportschool te mogen registeren. Verdiep je dus goed in de regelgeving van de omliggende gemeentes en maak de juiste keuzes hierbij rekening houdend met je doelgroep (studenten of ouderen bijv.). Houd onder andere rekening met het aantal concurrenten in de omgeving, parkeergelegenheid, doorstroom gebied of niet.
 1. Ondernemingsplan
  Is dit allemaal opgestart en in gang gezet, dan kun je gaan kijken naar de inhoud van je onderneming. Wanneer ben je succesvol? Wat is je doel en met welke missie wil je dit alles tot een succes maken? Dit onderdeel is het schrijven van een ondernemingsplan. Lees ook ons blog: Ondernemersplan voor jouw sportschool.
  Leg dit naast de ambitie voor het aantal leden en je hebt een grove schatting van wat je maandelijks nodig hebt aan inkomsten.
 2. Team
  Wat je ook zeker niet moet onderschatten is het samenstellen van het team. Wanneer je trainers of coaches aantrekt nemen zij mogelijk ook potentiële leden met zich mee. Vrienden en bekenden die graag bij hen de lessen willen volgen. Lees hier meer over in ons blog: ZZP’er of in loondienst
 3. Ready, set, go!
  De laatste stap is ook wel de belangrijkste stap want als je alles goed voorbereid hebt. Je locatie is klaar. Al je apparatuur is binnen. Je website ontwikkelt en je lesaanbod geplaatst….dan kun je los. Dan is het een kwestie van starten en ‘gewoon doen’.
  Al doende leert men en bijschaven kan altijd. Hierbij is het belangrijk dat je altijd in contact blijft met je (potentiële) leden en schaaf naar aanleiding van hun feedback en wensen bij.
 1. Verzekering
  Wanneer je een geschikte locatie op het oog hebt en hier mee aan de slag gaat, is het belangrijk om te gaan zoeken naar passende verzekeringen. Denk hierbij aan het verzekeren van je apparatuur maar zeker ook het verzekeren van je leden voor eventuele blessures of ongevallen tijdens jouw trainingen.
 2. Jouw doelgroep(en)
  Belangrijker nog is je doelgroep bepaling. Wat is je doel? Wil je ouderen mensen fit houden of maken? Wil je mensen met overgewicht helpen aan een betere lifestyle? Wil je bodybuilders ondersteunen? Elke doelgroep vraagt namelijk ook om zijn eigen aanpak.
 3. Ledenadministratie software
  Daarnaast kun je nadenken om hulp in te schakelen bij bijvoorbeeld de boekhouding of administratie. Hier zijn natuurlijk ook verschillende mogelijkheden voor qua software. Zo kun je met SportBit manager jouw gehele ledenadministratie bijhouden, je lesaanbod samenstellen en ook al je communicatie kan via dit systeem lopen zodat je altijd in contact bent met je bestaande leden.

Ledenadministratie van SportBit manager

Voor de sportondernemer die groepslessen aanbiedt hebben wij dé perfect passende software voor je ledenadministratie. Hier wordt jíj niet alleen blij van, met de tijdswinst die het gaat brengen.

Hier worden ook je leden blij. Door de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app, hebben zij alles zelf in de hand.

Over SportBitDOWNLOAD DE GRATIS CHECKLIST

Ondernemers over de ledenadministratie software van SportBit manager

Wij zijn jouw businesspartner! Wij helpen jou je doel te bereiken. Dat doen we door naar je te luisteren en onze kennis met je te delen. Wij staan voor jou klaar, zoals jij voor jouw leden klaarstaat: Met persoonlijke aandacht en betrokkenheid.

 • Persoonlijke ondersteuning en advies tijdens het onboarding proces

 • Hulp bij het importeren van jouw bestaande ledendata

 • Honderden clubs en studio's gingen je succesvol voor

Alle klantreviewsAlle voordelen van SportBit

5 handige tips voor het starten van je eigen sportschool

 • Maak een plan en stel een doel
 • Welke doelgroep ga je bedienen
 • Kies je voor franchise of start je zelf?
 • Creëer een netwerk
 • Zoek een goede locatie

Wet- en regelgeving

Het is belangrijk om een grondig marktonderzoek uit te voeren en een gedetailleerd businessplan te maken voordat je een beslissing neemt. Wil je meer informatie over de wet- en regelgeving omtrent sportscholen? Wij vertellen je graag meer.

Meer informatie over de wet- en regelgeving

 

De kosten van het starten van een eigen sportschool

Wanneer je zelf een sportschool gaat starten, kom je voor een grote kostenpost te staan. Het blijft namelijk niet alleen bij de aanschafkosten van je sportschool. Houd ook rekening met:

 

 

De exacte kosten van het starten van een eigen sportschool, kunnen we niet direct zeggen. Het verschilt enorm per locatie, bedrijfsplan en de grootte van je sportschool.

Het is belangrijk om te onthouden dat het starten van je eigen sportschool áltijd een investering is. In het begin zijn de kosten hoog, maar naarmate je sportschool een langere tijd open is, verdien je dit geld natuurlijk weer terug. Dan kan je er opnieuw voor kiezen om te investeren in jouw sportschool.

Meer gratis informatie ontvangen over het starten van je eigen sportschool?

We geven je graag meer tips in onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Blijf up-to-date van de laatste nieuwsberichten, gemakkelijke tips en onze maandelijkse blogs!

Gerelateerde blogs