Wet- en regelgeving omtrent sportscholen

Leestijd: 2 min | 8 juli, 2022

Jouw eigen sportschool

Ben je bezig om je eigen sportschool te starten of aan het kijken naar de mogelijkheden om er eentje over te nemen? Lees in een paar minuten deze blog om zeker te zijn dat je geen zaken vergeet. Je hebt mogelijk al heel wat punten moeten overdenken.
Welke materialen heb je nodig en ga je deze aankopen of misschien wel huren of leasen? Hierbij moet je natuurlijk rekening houden met de grootte van je ruimte en ook hier komt de doelgroep om de hoek kijken. Wil je je richten op startende sporters? Dan moet je andere materialen inkopen dan wanneer je je gaat focussen op gevorderde sporters.

Wat wil je uitstralen met je nieuwe onderneming? Denk aan verschillende kleurstellingen, je logo en de aankleding voor zowel binnen als buiten. Ook hier is de doelgroep weer erg van belang. Wat spreekt hen aan en waar zouden ze wel (of juist niet) op af komen. Typerend maar waar, de heftige fluoriderende kleuren vallen niet erg in de smaak bij een senioren doelgroep.

Verder ga je nadenken over je lesaanbod. Welke type lessen wil je allemaal aanbieden? Heb je extra coaches nodig en ga je die in dienst nemen of eventueel als zzp’er inhuren. Als je op zoek gaat naar trainers/coaches, wat is dan het opleidingsniveau van mijn trainers?

De ontwikkeling van de branche

De afgelopen jaren zijn een flinke uitdaging geweest voor iedereen en daarbij ook zeker voor de sportbranche. Door de COVID pandemie is de uitdaging om een nieuwe sport locatie te starten groter dan ooit. Maar óók binnen de sportbranche biedt deze ontwikkeling veel kansen. Een goed moment om eens te laten zien waar dat doorzettingsvermogen zich schuil houdt en maak die droom van je eigen sportschool waar!

Afwegingen

Wanneer je al een tijdje nadenkt over het openen van je eigen sportschool is het belangrijk om hier goed op voor te bereiden. Er zijn immers enorm veel afwegingen en keuzes die gemaakt moeten worden. Wij kunnen je hier verder in helpen.

Neem vrijblijvend contact op

Vergunningen

Afhankelijk van jouw keuzes is het belangrijk om te gaan onderzoeken welke vergunningen je nodig hebt.

  1. Wil je gebruik maken van een horecahoek in jouw sportschool? Blijft het voor jou bij een kopje koffie na de les of start jij een complete smoothie/cocktailbar? Zoek goed uit wat er mogelijk is binnen de vergunningen én je locatie. Een horecavergunning is nodig als er alcohol geschonken wordt.

 

 

 

  1. Een veel vergeten onderwerp is het gebruik van muziek. Wanneer je muziek wilt aanbieden tijdens jouw lessen,  ben je verplicht een licentie af te sluiten bij Buma Stemra. Hiermee koop je als het ware de rechten af om alle binnen- en buitenlandse muziek te mogen draaien. Lees hier meer.
  2. Wil je reclame op of bij je je bedrijfspand om bekendheid te genereren en je leden te laten zien waar je zit. Check dit ook even bij je gemeente, mogelijk valt dit onder de omgevingsvergunning. dit varieert per gemeente en natuurlijk hangt het af van jouw wensen.

 

 

Subsidies en verzekeringen

Wanneer je goed nagedacht hebt over de beste locatie voor jou nieuwe onderneming moet je bij de gemeente kijken of dit past binnen het bestemmingsplan. Niet alle gemeentes hebben hetzelfde beleid als het neerkomt op sportvergunning en locaties. Controleer dit dus goed voordat je een eventueel een (huur)contract aangaat.

Als je dan toch in contact bent met de gemeente, controleer dan ook gelijk de eventuele aanvraag van subsidies. Er zijn namelijk gemeentes die vergunningen verlenen voor het vernieuwen van oude sportlocaties.

 

 

 

 

Wanneer je een geschikte locatie op het oog hebt en hier mee aan de slag gaat, is het belangrijk om te gaan zoeken naar passende verzekeringen. Denk hierbij aan het verzekeren van je bedrijfspand en materialen maar ook het verzekeren van eventuele schade bij jouw leden. Denk dan aan eventuele blessures of ongevallen tijdens jouw lessen en trainingen door nalatigheid.

 

Een korte opsomming van zaken waar je op moet letten:
– Is er een vergunning voor sportactiviteiten aanwezig op de gewenste locatie?
– Heb je recht op een subsidie?
– Welke verzekeringen zijn voor mij belangrijk. 

 

 

Ledenadministratie

Ga je direct aan de slag met ledenadministratie software of start je dit pas later op? Een ledenadministratiesoftware brengt je vele voordelen waaronder:

  • Eenvoudige administratie
  • Ondersteuning of volledige automatisering van betalingen
  • Voordelen voor de leden om zich gemakkelijk aan- en af te melden voor de lessen

Een ander belangrijk aspect wat je direct mee kan nemen in deze beslissing is de privacywetgeving. Hoe ga jij om met de gegevens van jouw leden? Wanneer je de ledenadministratie software van SportBit manager gaat gebruiken heb je direct alle vragen rondom de privacy wetgeving van je leden getackeld.

 

Probeer gratis voor 30 dagen

 

Hét complete plaatje

Heb jij dan je hele plaatje van huur, materiaal, trainers en software compleet? Dan is het tijd om je lesaanbod en de bijbehorende prijzen te gaan bepalen. Wanneer je er voor kiest om te gaan werken met rittenkaarten ben je niet verzekerd van een continue geldstroom. Wil je met vaste abonnementen gaan werken, bedenk dan goed wat inclusief en exclusief is.

 

 

En misschien wel één van de belangrijkste punten. Vergeet je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kun je doen rond de periode dat je open gaat. Succes!!

Lees hier ook eens ons blogartikel over het starten van je eigen sportschool en het maken van een plan.

Gerelateerde blogs