Wet- en regelgeving omtrent sportscholen

Leestijd: 2 min | 8 juli, 2022

Wanneer je al een tijdje nadenkt over het openen van je eigen sportschool is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Er zijn immers enorm veel afwegingen en keuzes die gemaakt moeten worden.

De ontwikkeling van de branche

De afgelopen twee jaren zijn een flinke uitdaging geweest voor iedereen en daarbij ook zeker voor de sportbranche. Door de COVID pandemie is de uitdaging om een nieuwe sport locatie te starten groter dan ooit. Maar óók binnen de sportbranche biedt deze ontwikkeling veel kansen. Een goed moment om eens te laten zien waar dat doorzettingsvermogen zich schuil houdt en maak die droom van je eigen sportschool waar!

Regelgeving

Wanneer je goed nagedacht hebt over de beste locatie voor jou nieuwe onderneming, is het ook belangrijk te controleren wat de wet en regelgeving betekent voor jou als startende sportondernemer. Zo is het goed om te controleren of er een vergunning voor sportactiviteiten aanwezig is op jouw gewenste locatie. Niet alle gemeentes hebben hetzelfde beleid als het neerkomt op sportvergunning en locaties. Controleer dit dus goed voordat je een eventueel contract aangaat.

Als je dan toch in contact bent met de gemeente, controleer dan ook gelijk de eventuele aanvraag van subsidies. Er zijn namelijk gemeentes die vergunningen verlenen voor het vernieuwen van oude sportlocaties.
Wanneer je bezig bent met je locatie, check dan ook goed hoe de omgeving eruitziet. Wie zijn je buren en gaan zij eventueel last krijgen van geluidsoverlast? Is er genoeg parkeergelegenheid voor jouw toekomstige leden?

Een korte opsomming van zaken waar je op moet letten:
– Is er een vergunning voor sportactiviteiten aanwezig op de gewenste locatie?
– Heb je recht op een subsidie?
– Check de omgeving. Wie zijn je buren? Krijgen die te maken met geluidsoverlast?
– Is er parkeergelegenheid voor je leden op de gewenste locatie?

Jouw eigen sportschool

Nadat je meer inzichten hebt in deze zaken kun je je bezig gaan houden met de sportschool zelf. Welke materialen heb je nodig en ga je deze aankopen of misschien wel huren of leasen? Hierbij moet je natuurlijk rekening houden met de grootte van je ruimte en ook hier komt de doelgroep weer om de hoek kijken. Wil je je richten op startende sporters? Dan moet je andere materialen inkopen dan wanneer je je gaat focussen op gevorderde sporters.

Wat wil je uitstralen met je nieuwe onderneming? Denk aan verschillende kleurstellingen, je logo en de aankleding voor zowel binnen als buiten. Ook hier is de doelgroep weer erg van belang. Wat spreekt hen aan en waar zouden ze wel (of juist niet) op af komen. Typerend maar waar, de heftige fluoriderende kleuren vallen niet erg in de smaak bij een senioren doelgroep.

Verder ga je nadenken over je lesaanbod. Welke type lessen wil je allemaal aanbieden? Heb je andere coaches nodig en ga je die in dienst nemen of eventueel als zzp’er inhuren. Als je op zoek gaat naar trainers/coaches, wat is dan het opleidingsniveau van mijn trainers?

Vergunningen

Afhankelijk van jouw keuzes is het belangrijk om te gaan onderzoeken welke vergunningen je nodig hebt. Want naast het verzekeren van je personeel en je leden, is het ook goed om je materialen te verzekeren.

Wil je gebruik gaan maken van een horecahoek in jouw sportschool? Ook hiervoor heb je bepaalde vergunningen voor nodig. Blijft het voor jou bij een kopje koffie na de les of start jij een complete smoothiebar? Zoek goed uit wat er mogelijk is binnen de vergunningen én je locatie.

Een vaak vergeten onderwerp is het gebruik van muziek. Wanneer je muziek wilt draaien tijdens jouw lessen, moet je een licentie afsluiten bij Buma Stemra. Hiermee koop je als het ware de rechten af om alle binnen- en buitenlandse muziek te mogen draaien.

Ledenadministratie

Ga je direct aan de slag met ledenadministratie software of start je dit pas later op? Een ledenadministratiesoftware brengt je vele voordelen waaronder:
– Eenvoudige administratie
– Ondersteuning of volledige automatisering van betalingen
– Voordelen voor de leden om zich gemakkelijk aan- en af te melden voor de lessen
Een ander belangrijk aspect wat je direct mee kan nemen in deze beslissing is de privacywetgeving. Hoe ga jij om met de gegevens van jouw leden?

Hét complete plaatje

Heb je dan je gehele plaatje van huur, materiaal, trainers en software compleet? Dan is het tijd om je lesaanbod en de bijbehorende prijzen te gaan bepalen. Wanneer je ervoor kiest om te gaan werken met rittenkaarten ben je niet verzekerd van continue geldstroom. Wil je met vaste abonnementen gaan werken, bedenk dan goed wat inclusief en exclusief is.

En misschien wel het belangrijkste van alles: vergeet je niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit dien je te doen rond de periode dat jouw sportschool opent.
Succes!

 

Lees hier ook ons blogartikel over het starten van je eigen school en het maken van een plan.

Gerelateerde blogs