Personele bezetting in je sportschool

Leestijd: 2 min | 23 september, 2022

Reputatie

Wanneer je een eigen sportschool opent of wanneer deze aan het groeien is, is het van belang dat je allerlei factoren in de gaten houdt. Denk hierbij aan het behoud van je reputatie bij groei van je bedrijf. Hierbij is het noodzakelijk dat wánneer je op zoek gaat naar personeel, deze ook passen bij jouw onderneming.

Personeelsleden zijn onderdeel van het succes van jouw bedrijf. Zij zijn de ogen en oren van je bedrijf maar nog belangrijker, ze zijn ook het gezicht van jouw bedrijf.

 

De arbeidsmarkt is op dit moment in beweging, zo ook in de sport- en fitnessbranche. Er komen steeds meer talenten op de arbeidsmarkt met een sportachtergrond. Opleidingen voor Personal Trainers maar ook voor coaches met focus op gezondheid en welzijn.

Graag nemen we je mee in de overwegingen die je kan maken bij de groei van je sportonderneming. Wanneer je personeel wilt aannemen zijn er verschillende functies waar je aan kunt denken om groei te realiseren.

 

Verschillende functies die dienen als basis om goed je werk te kunnen doen.

  • Receptie. Ben je in bezit van een receptie op je sportlocatie dan is het ook noodzaak dat hier een dame of heer achter de balie aanwezig is. Deze persoon is het aanspreekpunt voor al je leden, houd dit goed in je achterhoofd wanneer je een sollicitatie procedure gaat starten.
  • Onderhoud. In een sportschool heb je te maken met verschillende materialen, apparaten en systemen. Belangrijk is dat dit goed onderhouden wordt en wanneer er onverhoopt iets stuk gaat dit ook weer naar behoren gerepareerd wordt. Dan is het fijn als je hier een vast iemand voor hebt die weet wat hij/zij moet doen.
  • Schoonmaak. Voordat je de sportschool opent moet je ook goed nadenken over het schoonhouden van de ruimtes en de materialen. Ga je dit zelf doen? Heb je hier hulp bij nodig? Hygiëne van een sportschool is een uithangbord en draagt sterk bij aan het wel/niet aanraden van jouw leden aan andere vrienden of familie. Lees hier meer over in het blog dat we geschreven hebben over de hygiëne van je sportschool.

Om te kunnen groeien heb je nog meer en andere functies nodig:

  • Verkoopmedewerkers. Wanneer je alles goed op de te rit lijkt te hebben, is het tijd om te gaan groeien in het ledenaantal. Hiervoor is het goed om te kijken of er ook mensen in je sportschool zijn die goed zijn in het aanbieden van abonnementen aan potentiële nieuwe leden. Kortom heb je de juiste medewerkers die een bijdrage leveren aan de ledengroei.
  • Personal trainers. Om goede instructies te bieden, extra begeleiding tijdens de eigen fitnessessies of om persoonlijke 1-1 begeleiding te bieden, zijn Personal Trainers van onschatbare waarde. Daarnaast brengen ze vaak extra klanten met zich mee wat verdere groei betekend.
  • Groepsles instructeur. Het aanbod van groepstrainingen wordt steeds groter en gevarieerder aangezien het animo hiervoor flink gestegen is. Hiervoor is het dan ook belangrijk om hier het juiste lesaanbod te bieden met logischerwijs de juiste instructeurs.

 

Als je op zoek gaat naar nieuwe personeel is het belangrijk om te onderzoeken welke eigenschappen van de personen je belangrijk vindt. Heel belangrijk daarbij is om in je achterhoofd te houden “wat vind ik zelf fijn”. Wil jij graag netjes te woord gestaan worden als iets niet lukt? Vast wel, zorg dus dat je vriendelijke en hulpvaardige mensen aantrekt binnen je bedrijf.

 

Wanneer je overtuigd bent dat je personeel moet aantrekken om verdere groei te realiseren heb je nog de afweging. Ga ik deze in loondienst nemen of huur ik ze in als zzp’er? Om hier een keuze in te kunnen maken moet je eerst de voor- en de nadelen naast elkaar leggen om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Personeel aannemen in loondienst

Als een personal trainer net zijn opleiding gevolgd heeft en goed en wel start in de business, is het voor die persoon vaak fijn om eerst in loondienst te gaan. Hier kan een beetje ervaring opgedaan worden met vaste uren en duidelijke taken. Daarnaast kunnen ze dan ook meekijken met ervaren trainers, die ze de verdere kneepjes van het vak kunnen leren.

Financieel heeft dit wel wat consequenties aangezien een salaris in loondienst in zijn algemeenheid lager ligt dan een tarief van een Zzp’er. Lees hier meer over de tarieven die gevraagd kunnen worden.

Een andere overweging kan zijn dat je als personal trainer in loondienst ook andere taken en verplichtingen krijgt, denk bijvoorbeeld aan schoonmaken, groepslessen geven of toezicht houden.

Als sportschool eigenaar heeft het ook zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat je continuïteit kan bieden aan je leden. Zij zien hetzelfde betrouwbare gezicht en werken gezamenlijk aan de doelen. Een nadeel van loondienst is dat je ook in de rustigere periodes moet doorbetalen.

Daarnaast krijg je als werkgever te maken met extra kosten zoals belastingen, aansprakelijkheidsverzekeringen en vakantiegeld. Tot slot krijg je ook te maken met ziekmeldingen en jaarlijkse feestdagen.

 

Wil je toch personeel in loondienst nemen?

Voordat je op zoek gaat moet je enkele zaken overwegen en besluiten:

Welke dienst(en) gaat je trainer aanbieden? Wat verwacht je van een toekomstig teamlid? Gaat hij alleen één-op-één sessies geven of ook groepslessen, intakes en coachgesprekken?

  • Wat is je budget dat je beschikbaar hebt voor het aannemen van personeel?
  • Over welke kwaliteiten moet je nieuwe personeelslid beschikken? Wil je een trainer die gecertificeerd is in bepaalde sporten of ervaring heeft met specifieke doelgroepen?
  • Door de tijd te nemen om deze factoren in overweging te nemen, zorg je ervoor dat je nieuwe personeelsleden goed aansluiten bij de behoeften van je bedrijf.

 

Personeel inhuren als ZZP’er

Het allergrootste voordeel van personeel inhuren als zzp’er is dat er buiten het afgesproken urentarief geen onkosten gemaakt kunnen worden. Denk hierbij aan kosten als verzekeringen, pensioenafdrachten of opleidingen. Aan de andere kant, het nadeel als eigenaar is ook dat het lesaanbod minder makkelijk te plannen is. Diegene die ingehuurd wordt heeft controle over zijn eigen agenda en is daarom moeilijker vast te leggen.

Laatste punt is dat een zzp’er wel makkelijk op kan stappen en keuzes kan maken voor andere (sport) ondernemingen. Daarentegen, ben jij niet tevreden, dan ben je ook makkelijk en snel van dit personeelslid af.

 

 

Meer informatie

Wil je meer tips en adviezen over het opstarten van een sportschool of misschien over de groei van je huidige sportonderneming.

Kijk onze blogs over ledenadministratie of over een hygiënische sportschool.

 

Gerelateerde blogs